Thursday, March 17, 2016

Úskalí společného učení se

Týmová práce může být pro společnost skutečně užitečná. Dobře vytvořený tým může pracovat mnohem efektivněji než experti samostatně. Problém je v tom, že lidé mají strach ze společného učení se novým věcem. Aby byl team úspěšný, je třeba těmto situacím předcházet. Zahrádková (2005) popsala pět základních bariér, které stojí v cestě volnému tvoření týmů a jejich vzdělávání.
Vidina dokonalosti

Bojíme se selhání a ohrožení své pozice (působí sebe-cenzura, bojíme se ztráty autority, úcty, prestiže). Pracujeme proto, abychom si dokázali, že jsme dokonalí. Těžko se nám potom připouští, když někdo vidí chybu nebo něco vymyslí lépe než my. Toto uvažování může vést ke dvěma důsledkům. První je přesvědčení, že jsme dokonalí a ostatní nám to kazí, druhý se vyznačuje neustálým pocitem méněcennosti. Člověk s touto iluzí jednoduše nemůže spolupracovat v týmu, vyhýbá se zpětné vazbě a hodnocení.

Tvorba negativní zkušenosti – nevíra v úspěch
Klíčovým hybným motorem úspěchu je motivace a víra v úspěch. Pokud věříme v úspěch, budeme úspěšní, pokud ne, přijde i neúspěch.

Špatná definice výzvy – situace, které jsou nad naše síly
Definice výzvy může být někdy špatná. Je nutno rozlišit mezi náročnou výzvou, kterou zvládneme, a výzvou, která je nad naše síly. Existují tři situace:
  • Oblast toho, co známe = komfortní zóna. V této zóně dokážeme situaci hravě zvládnout.
  • Oblast neznámého = zóna učení. Situaci neznáme, je však v našich silách ji zvládnout. Tato zóna nás může hodně naučit.
  • Zóna paniky. Jedná se o oblast, která je nad naše síly. Řešením, jak z této situace ven, je najít záchytný bod z komfortní zóny, který nás může přivést zpět do normální situace.

Stereotypy myšlení
Tyto stereotypy nám brání hledat nové cesty. V týmu lze stereotypům předejít sdílením různých úhlů pohledu a rozvojem tvořivého myšlení. Existují dva extrémní typy ve vztahu ke změně:
  • Inovátor – vždy je třeba hledat novou cestu (změna, revoluce, nejistota)
  • Konzervativec – zkušenost je nejdůležitější argument (tradice, jistota, bezpečí)

Různorodost typů učení
Každý z nás má jiné cesty, jak se mu nejlépe učí. Při týmovém vzdělávání musíme dávat pozor, aby každý porozuměl dané látce.

Typologie stylů učení:
  • Názorný typ – potřebuje si věci pořádně ohmatat. Má rád modely, simulace, zážitkové učení, aktivity.
  • Obrazový typ – potřebuje obrázky, barvy, grafy…
  • Rétorický typ – potřebuje slyšet a mluvit, vyhovují mu porady.
  • Textový typ – potřebuje si věci přečíst, popřípadě napsat.

Různorodost má tu výhodu, že tým může přijít na nové a velice kreativní nápady, na které by ani jeden jako jedinec nepřišel. Při vzdělávací akci je však třeba, aby školitel věnoval pozornost těmto bariérám, které se mohou vyskytnout a tím zmařit celou akci.

Použitá literatura:
Zahrádková, E.: Teambuilding. 1. vyd. Praha: Portál, 2005.

No comments:

Post a Comment