Sunday, February 15, 2015

K čemu je vzdělávací akce?


„Výcvik je sám o sobě proces – je to řada jednotlivých kroků, které směřují ke zlepšení výkonu. Celý proces začíná nynějším výkonem a končí výkonem zvýšeným.“

Učení v organizaci probíhá na třech úrovních: výcvik, rozvoj a organizační rozvoj. Výcvik se týká získávání znalostí, dovedností a postojů, které vedou ke zlepšení výkonu na současném pracovišti. Rozvoj je zaměřen na získávání znalostí a postojů, které mohou být považovány z hlediska dlouhodobého rozvoje individuální odborné kariéry a cílů organizace. Organizační rozvoj (OR) je proces sledující cíl efektivního fungování organizace jako celku a tvorby takového prostředí v organizaci, které by přispívalo k vyšší kvalitě práce a spokojenosti zaměstnanců. Výcvik, rozvoj a OR jsou vzájemně propojeny, soustřeďují se na zvyšování efektivity organizace pomocí zdokonalování lidských zdrojů.


Vzdělávání organizace by vždy mělo být v souladu s hlavními cíli a vizemi budoucího rozvoje organizace. Měly by vycházet ze strategického plánování a nelze jej uplatnit bez předchozí analýzy potřeb.

Belcourtová pokládá vzdělávací akci za velice důležitou. Protože v dnešní společnosti není velikým problémem získat jakékoli zdroje či zabezpečit technické zázemí, díky tomu, že svět je mobilní a přeprava velice rychlá. Proto je třeba najít něco jiného, čím bude podnik výjimečný, odlišný od ostatních. A tímto zdrojem se dnes stávají lidé. Organizace se mohou stát bohatšími zvyšováním hodnoty svého lidského kapitálu. Další zdroje kapitálu už začínají být vyčerpané, zastaralé nebo opotřebované. Lidský kapitál je hodnota, jejíž cena roste – může se totiž jednat o hlavní konkurenční výhodu firmy.

A proto dnes potřebujeme vzdělávací akce. Technika i postupy se mění, tak rychle, že člověk dnes už nevystačí pouze s tím, co se naučil ve škole. Znalosti je třeba obnovovat a někdy je nutné získat schopnosti zcela nové. Pokud si toto podnik uvědomuje a zorganizuje funkční vzdělávací akci, může zvýšit svůj profit.

Použitá literatura:

Belcourt, M., Wright, P.C.: Vzdělávání pracovníků a řízení pracovního výkonu. 1. vyd. Praha: Grada, 1998. Prokopenko, J., Kubr, M. a kol.: Vzdělávání a rozvoj manažerů. 1. vyd. Praha: Grada, 1996.


No comments:

Post a Comment