Thursday, October 15, 2015

Kdo je to ten headhunter?

Už nějakou dobu se pohybuji v oboru headhuntingu, avšak stále narážím na otevřená ústa, vykulená očka a nechápavý výraz, když to někomu řeknu.

Takovému člověku vysvětlím, že hledám vhodné lidi na vhodná místa. Na to mi přijde klasická odpověď: „Takže vlastně personalista/recruiter/pracuješ v agentuře práce (popřípadě si doplňte sami).

Ne.

Headhunting je specifický druh aktivity, která má s rekrutem hodně společného, avšak používá trochu jiné metody a přístupy. Headhunteři většinou pracují jako nezávislí poradci pro velké i menší firmy. Často je po nich poptávka ve chvíli, kdy běžné cesty náboru z nějakého důvodu selhaly, a na pozici se nepřihlásil nikdo vhodný.

Základním principem je to, že headhunter loví mezi zaměstnanými lidmi. Je to dané tím, že hledá experty, kteří mají velmi specifický fokus. Tito lidé málokdy bývají bez práce, pokud nemají zrovna potřebu měnit. V takovém případě ale většinou nachází novou práci velice rychle. A proto je práce headhuntera náročnější v tom smyslu, že musí mít velikou síť kontaktů, ve které se orientuje. Nesmí se bát oslovit cizí lidi a představit jim nabídku firmy, pro kterou pracuje. Huntera nikdy nenajdete nad stolem, jak se přehrabuje v zaslaných CVčkách.

Hunteři pracují za provizi z placementu (umístění), proto se někomu mohou zdát trochu agresivnější, či ostřílenější. Na druhou stranu se od hunterů většinou dozvíte poměrně specifické informace o pozici a firemní kultuře. Hunter za Vás také bude orodovat u společnosti, pokud se feedback někde zadrhne. V neposlední řadě si hunteři zakládají na pozitivních a dlouhodobých vztazích jak s klienty, tak s kandidáty.

Pokud Vás nějaký hunter osloví, doporučuji si s ním popovídat, i přes to, že novou práci zrovna nehledáte. Nikdy nevíte, koho zná a kde všude Vám může pomoci…

Jaká je Vaše zkušenost s headhuntery?

Huntu zdar! :) 

PS: O tom, co takový headhunter hledá na Vašem profilu a jaké kanály používá, zase příště.

No comments:

Post a Comment